TEKİRDAĞBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
ÇEVRE VE SAĞLIK KOMİSYONU 2019 KOMİSYON RAPORLARI
  • Komisyon Tarihi: 09.01.2019 / Entegre Katı Atık Yönetim Sistemi

    Komisyon Konusu : Entegre Katı Atık Yönetim Sistemi
    Komisyon : ÇEVRE VE SAĞLIK KOMİSYONU
    Karar Konu : Entegre Katı Atık Yönetim Sistemi
    Karar Tarih :

    TALEP:

              Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Atık Yönetimi Şube Müdürlüğünün 07/01/2019 tarih ve 814 sayılı yazısı ile Komisyonumuza havale edilen; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 10/10/2017 tarih ve 1073 sayılı kararı ile ''5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18 inci maddesi uyarınca Çorlu İlçesi, Karatepe Mevkii, 414 ada, 18,19,20,21,.22,23,24,25,26,188 ve 259 parsel, Süleymanpaşa İlçesi, Demirli Mevkii, 0 ada, 3632 parseldeki orman arazisi ile 0 ada, 3900 ve 3899 parsellerdeki taşınmazlar üzerinde sınırlı ayni hak kurmak suretiyle entegre katı atık bertaraf tesisi kurulması, 29 yıl süre ile işletilmesi ve 2886 sayılı kanun kapsamında (hiçbir şekilde belediye bütçesinden ödeme yapılmaksızın) ihaleye çıkılmasının uygun olacağı'' kararı alınmıştır.

              Söz konusu meclis kararına istinaden ihale dosyası hazırlanarak ihaleye çıkılmış, ancak 19/07/2018 tarihinde yapılan ihaleye katılım olmamış, 25/10/2018 tarihinde yapılan ihaleye de tek firma katılmış olup, katılan firmanın dosyasındaki belge eksikliğinden dolayı ihale iptal edilmiştir.

              Söz konusu ihalenin 3996 sayılı ''Bazı Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun''a göre Yap-İşlet-Devret Modeli ile 2886 sayılı ''Devlet İhale Kanunu''na göre İrtifak Hakkı ya da İmtiyaz Devri ile yapılabilirliği ile ilgili yapılan değerlendirme sonucu? ''İhalenin 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre, ancak İrtifak Hakkı yerine İmtiyaz Devri ile yapılmasının ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 15 inci maddesi doğrultusunda ihale dosyasının görüş alınmak üzere Danıştaya gönderilmesinin daha uygun olacağı'' değerlendirilmiştir.

              Bu doğrultuda?

              1-''İmtiyaz Devri Yapmak ve Araziler Üzerinde 29 Yıllığına Sınırlı Ayni Hak Tesis Etmek Suretiyle Entegre Katı Atık Yönetimi Tesislerinin Yapımı ve İşletilmesi'' işinin? mülkiyeti Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne ait Süleymanpaşa İlçesi, Banarlı mahallesi, 0 ada, 3899 ve 3900 sayılı parseller ile Çorlu İlçesi, Hatip Mahallesi, 414 ada, 18,19,20,21,.22,23,24,25,26,188 ve 259 saylı parsellerin tevhidi ile oluşan 262 ve 263 sayılı parseller üzerinde 29 yıllığına sınırlı ayni hak tesis edilmesi, 0 ada, 3632 parseldeki orman arazisinin kesin izin süresince kullanım hakkının ilgili yasa doğrultusunda Yükleniciye verilmesi,

              2-İlişikte sunulan tablo doğrultusunda kamulaştırma, tahsis ve izin işlemleri devam eden alanlardan? kamulaştırılması, tahsis ve izin işlemleri bitirilebilen ve sözleşme süresince gerekli tesislerin kurulumu amacıyla kullanılabilecek olan alanların da sınırlı ayni hak tesis etmek ve tahsis/izin süresince kullanım hakkını vermek suretiyle ihale kapsamına dahil edilerek Yükleniciye verilmesi,

              3-Arazi üst hakkı bedelinin belirlenmesi, çıkılacak olan İmtiyaz Hakkı Verilmesi İhalesine ait dokümanların (yapım ve işletim esaslı idari ve teknik şartnameler, imtiyaz sözleşmesi taslağı ve mevzuatın gerektirdiği ilgili belgelerin) hazırlanması ve ihaleye çıkılarak ihale sürecinin tamamlanması ile ilgili gerekli her türlüiş ve işlemlerin yapılması için 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15 inci maddesi, 1. Fıkrası, (g) bendi ve 18 inci maddesi, 1. Fıkrası, (e) ve (j) bentleri uyarınca Büyükşehir Belediye Encümenine ve Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesi, Konularının Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülerek karara bağlanması talep edilmektedir.

    KOMİSYON KARARI:

              Talep; Plan ve Bütçe Komisyonu ile birlikte Komisyonumuzda görüşülmüş olup;

              1-''İmtiyaz Devri Yapmak ve Araziler Üzerinde 29 Yıllığına Sınırlı Ayni Hak Tesis Etmek Suretiyle Entegre Katı Atık Yönetimi Tesislerinin Yapımı ve İşletilmesi'' işinin? mülkiyeti Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne ait Süleymanpaşa İlçesi, Banarlı mahallesi, 0 ada, 3899 ve 3900 sayılı parseller ile Çorlu İlçesi, Hatip Mahallesi, 414 ada, 18,19,20,21,.22,23,24,25,26,188 ve 259 saylı parsellerin tevhidi ile oluşan 262 ve 263 sayılı parseller üzerinde 29 yıllığına sınırlı ayni hak tesis edilmesi, 0 ada, 3632 parseldeki orman arazisinin kesin izin süresince kullanım hakkının ilgili yasa doğrultusunda yükleniciye verilmesi,

              2-İlişikte sunulan tablo doğrultusunda kamulaştırma, tahsis ve izin işlemleri devam eden alanlardan? kamulaştırılması, tahsis ve izin işlemleri bitirilebilen ve sözleşme süresince gerekli tesislerin kurulumu amacıyla kullanılabilecek olan alanların da sınırlı ayni hak tesis etmek ve tahsis/izin süresince kullanım hakkını vermek suretiyle ihale kapsamına dahil edilerek yükleniciye verilmesi,

              3-Arazi üst hakkı bedelinin belirlenmesi, çıkılacak olan İmtiyaz Hakkı Verilmesi İhalesine ait dokümanların (yapım ve işletim esaslı idari ve teknik şartnameler, imtiyaz sözleşmesi taslağı ve mevzuatın gerektirdiği ilgili belgelerin) hazırlanması ve ihaleye çıkılarak ihale sürecinin tamamlanması ile ilgili gerekli her türlü iş ve işlemlerin yapılması için 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15 inci maddesi, 1. Fıkrası, (g) bendi ve 18 inci maddesi, 1. Fıkrası, (e) ve (j) bentleri uyarınca Büyükşehir Belediye Encümenine ve Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesi, taleplerinin kabulüne Bülent ERES’in (1) ret oyuna karşılık (3) kabul oyu ile oyçokluğuyla karar verilmiştir.

     

              Konunun, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 30 uncu maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 18 inci maddesinin (e) fıkrası gereğince Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülerek karar verilmek üzere iş bu rapor tarafımızdan tanzim ve imza altına alınmıştır.

     

  • Komisyon Tarihi: 03.10.2019 / Önerge

    Komisyon Konusu : Önerge
    Komisyon : ÇEVRE VE SAĞLIK KOMİSYONU
    Karar Konu : Önerge
    Karar Tarih :

    TALEP:

              Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisinin 4 üyesi tarafından verilen 10/10/2018 tarih ve 8 sayılı yazılı önerge ile  Komisyonumuza havale edilen; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisinin 9 meclis üyesi tarafından verilen 11/09/2019 tarih ve 4 sayılı yazılı önerge ile; Tekirdağ ili, Süleymanpaşa ilçesinde, Demirli mahallesi sınırlarında Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi bulunmaktadır. Söz konusu tesise, Tekirdağ iline bağlı 11 ilçenin çöpleri getirilmekte ve bertarafı sağlanmaktadır. Mevcut tesis; yerleşim yerlerine ve özellikle tarım arazilerine yakınlığı sebebiyle vatandaşlarımız tarafından şikayetlere konu olmaktadır. Vatandaşlar tarafından gelen yoğun talepler üzerine katı atık düzenli depolama tesisinin yerinin değiştirilmesi ile ilgili imza kampanyası düzenlenmiştir. Kampanya kapsamında 2799 adet imza toplanmış olup, imza suretleri yazımız ekinde sunulmuştur. Bahsi geçen taleplerin Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülmesi talep edilmektedir.

    KOMİSYON KARARI:

              Talep; Komisyonumuza havale edilen; 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7. Maddesi, ''Büyükşehir Belediyesi’nin Görev, Yetki ve Sorumlulukları'' başlıklı (1) inci fıkrası (i) bendi ile; " Sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak çevrenin, tarım alanlarının ve su havzalarının korunmasını sağlamak; ağaçlandırma yapmak; gayrisıhhî işyerlerini, eğlence yerlerini, halk sağlığına ve çevreye etkisi olan diğer işyerlerini kentin belirli yerlerinde toplamak; inşaat malzemeleri, hurda depolama alanları ve satış yerlerini, hafriyat toprağı, moloz, kum ve çakıl depolama alanlarını, odun ve kömür satış ve depolama sahalarını belirlemek, bunların taşınmasında çevre kirliliğine meydan vermeyecek tedbirler almak; büyükşehir katı atık yönetim plânını yapmak, yaptırmak; katı atıkların kaynakta toplanması ve aktarma istasyonuna kadar taşınması hariç katı atıkların ve hafriyatın yeniden değerlendirilmesi, depolanması ve bertaraf edilmesine ilişkin hizmetleri yerine getirmek, bu amaçla tesisler kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek; sanayi ve tıbbî atıklara ilişkin hizmetleri yürütmek, bunun için gerekli tesisleri kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek; deniz araçlarının atıklarını toplamak, toplatmak, arıtmak ve bununla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmak" görev, yetki ve sorumluluğu Büyükşehir Belediyelerine verilmiştir.

                5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu doğrultusunda, Tekirdağ Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 24/10/2014 tarih ve 11853 sayılı yazısı ile Tekirdağ İli genelinde bulunan 1 tanesi rehabilite edilmiş 44 adet vahşi çöp sahası ile TİÇHİB tarafından yaptırılan 1 adet düzenli depolama tesisi Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi sorumluluğuna verilmiş ve Büyükşehir Belediyemizden alınan "İş Termin Planı" ile vahşi çöp sahalarının 20/Ağustos/2017 tarihine kadar çöp dökümüne kapatılarak il genelinde düzenli depolamaya geçilmesi istenmiştir.

                Tekirdağ İli sınırları içerisinde Tekirdağ İli Çevre Hizmetleri Birliği (TİÇHİB) tarafından 3 ilçe için inşa edilerek 2008 yılında kullanımına başlanan evsel ve evsel nitelikli katı atıkların bertaraf edildiği 1 adet katı atık düzenli depolama tesisi bulunmakta olup, bu alan; Tekirdağ İli, Süleymanpaşa İlçesi, Bıyıkali Köyü hudutları dahilindeki 3632 parsel üzerinde Tekirdağ İli Çevre Hizmetleri Birliği’ne (TİÇHİB) Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından tahsis edilen toplam 199.185,58 m2’lik orman alanıdır. Bu alan üzerinde biri TİÇHİB tarafından, biri de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen 2 adet depolama lotu bulunmakta olup, 1. Lot 2016 yılında dolduğu için kullanıma kapatılmış, 2. Lotta % 90 doluluğa ulaşmıştır. Acilen hem yeni Lot yapılacak alana, hem de Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmeliğin Geçici 1. Maddesi gereğince geri kazanım, kompostlaştırma, biyogaz üretimi veya enerji/madde geri kazanımı gibi yöntemlerle depolama alanına giden atık miktarlarını azaltacak Entegre Katı Atık Yönetimi Tesislerinin kurulmasına ihtiyaç vardır.  Ancak,  mevcut düzenli depolama sahasının bulunduğu alanda büyüme imkânı tarım arazilerine doğru olup, bu durum da hem kurumların hem de halkın itirazlarına neden olmaktadır.

              Oysaki 11 ilçemizden çıkan ve Büyükşehir Belediyemiz tarafından bertaraf yükümlülüğü bulunan çöplerin tek bir noktada toplanarak bertarafı yasal bir zorunluluktur. Tekirdağ Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 20/11/2017 tarih ve 9128 sayılı yazısı ile İlimizde oluşan tüm katı atıkların merkez Demirli Düzenli Depolama Tesisine getirilmesi ve burada depolanarak bertaraf edilmesi esas olduğu tarafımıza bildirilmiştir. 

              Tekirdağ Valiliği tarafından kurulan komisyon tarafından yapılan incelemeler sonucunda Tekirdağ İli genelinin ''Tarımsal Sit Alanı'' olduğu görülmüştür.  Ancak, bu konudaki araştırmalar ve alternatif alan temin çalışmaları devam etmektedir.

              Çöpün üretimi durdurulamadığı gibi, bu atıkların belediyeler tarafından toplanması ve bertarafı faaliyetleri de durdurulamayacak faaliyetlerdir. Bu nedenle mevcut tesisin kullanılması kaçınılmazdır.

              2872 sayılı Çevre Kanununun ''İzin Alma, Arıtma ve Bertaraf Etme Yükümlülüğü'' başlıklı 11 inci maddesi; ''Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler evsel katı atık bertaraf tesislerini kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmekle yükümlüdürler.'' hükmü ile 5393 sayılı Belediye Kanunu ile Büyükşehir Belediyelerine verilen görev, yetki ve sorumluluklar doğrultusunda Valilik tarafından kurulan komisyon tarafından tespit edilen mera parselleri üzerinde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından; "İl sınırları   içinde ortaya çıkan ve ilçe belediyeleri tarafından aktarma istasyonlarına getirilen katı atıkların aktarma istasyonlarından taşınması, Entegre Katı Atık Yönetimi Tesislerinde ayrıştırılması, değerlendirilebilir kısımlarının geri dönüşüm ve geri kazanım yöntemleriyle   ekonomiye tekrar kazandırılması, atıklardan biyolojik yöntemler ve uygun diğer teknolojik yöntemlerle biyogaz, elektrik ve ısı enerjisi ile kompost, alternatif yakıt vb. ürünler elde edilmesi suretiyle depolanacak atık miktarının azaltılması, çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerin azaltılması amacıyla Tekirdağ Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisleri (Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi) kurulması planlanmakta olup, Entegre Katı Atık Yönetimi Tesislerinin yapımı ile doğal kaynakların etkili bir şekilde kullanılması ve korunması, 2872 Sayılı "Çevre Kanunu", 5491 sayılı "Çevre Kanununda Yapılan Değişikliklere Ait Kanun" ve ilgili diğer tüm yasal mevzuata uygun olarak ekonomiye katkı sağlanması,  atık yönetiminin kolaylaştırılması, mevzuat hükümlerine uygun bir şekilde atıkların çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerinin azaltılması amaçlanmaktadır. Bu amaçla ''Tekirdağ Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisleri’nin Kurulması ve İşletilmesi'' ihalesi 28/02/2019 tarihinde yapılmış olup, ilgili yasalar doğrultusunda ihale dosyası Danıştay’ın görüşünü ve Bakanlığın onayını almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilmiştir. İhale dosyası Bakanlık tarafından onaylandığında Yüklenici ile sözleşme imzalanarak tesislerin yapımına başlanacaktır.'' bilgileri Komisyonumuza verilmiştir.

              Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından verilen bilgiler ve Valilik Komisyon Raporu doğrultusunda Komisyonumuz tarafından da; mevcut Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nin kullanımına devam edilmesi, mevzuatlar doğrultusunda düzenli depolamaya giden atık miktarının azaltılmasına yönelik tesislerin kurulmasının gerekliliğine, ancak il sınırları içerisinde geleceğe yönelik olarak kurulabilecek ilave tesisler de düşünülerek alternatif alanların bulunmasına yönelik çalışmalara devam edilmesi gerektiğine Serkan BEZGİN’in 1 ret oyuna karşılık 5 kabul oyu ile oyçokluğuyla karar verilmiştir.

      

              Konunun, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 30 uncu maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 18 inci maddesinin (e) fıkrası gereğince Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülerek karar verilmek üzere iş bu rapor tarafımızdan tanzim ve imza altına alınmıştır.

  • Komisyon Tarihi: 22.11.2019 / Önerge

    Komisyon Konusu : Önerge
    Komisyon : ÇEVRE VE SAĞLIK KOMİSYONU
    Karar Konu : Önerge
    Karar Tarih :

    TALEP:

              Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisinin 8 meclis üyesi tarafından verilen 13/11/2019 tarih ve 2 sayılı yazılı önerge ile Komisyonumuza havale edilen; İlimiz, Tekirdağ sınırları dahilinde yer alan, rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi tesisi kurulması açısından elverişli alanlara, belediyemize gelir getirmesi açısından da önem arz eden GES ve RES’le ilgili çalışmaların yapılması hususu talep edilmektedir.

    KOMİSYON KARARI:

     

              Talep; Plan ve Bütçe Komisyonu ile birlikte Komisyonumuza havale edilen; İlimiz, Tekirdağ sınırları dahilinde yer alan, rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi tesisi kurulması açısından elverişli alanlara, belediyemize gelir getirmesi açısından da önem arz eden GES ve RES’le ilgili çalışmaların yapılması talebi ile ilgili Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı bünyesinde ''Enerji Verimliliği Şube Müdürlüğü'' kurulmuştur.

                Büyükşehir Belediye Başkanlığımızca gerek rüzgar gerekse güneş enerjisi tesislerinin kurulması için girişimler yapılmıştır. Her iki proje için arazi tahsisleri yapılmış, rüzgar enerjisi fizibilitesi İller Bankasında hazırlanmış vaziyettedir. Bunların kurulması için İller Bankası ile görüşmelerimiz devam etmekte olduğundan Komisyonumuzca karar almaya yer olmadığına  Serkan Bezgin’in 1 ret oyuna karşılık 5 kabul oyu ile oyçokluğuyla karar verilmiştir.

     

              Konunun, Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülerek karar verilmek üzere iş bu rapor tarafımızdan tanzim ve imza altına alınmıştır.

BİZE ULAŞIN
ALO 153
TEKİM - BÜYÜKŞEHİR
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Alo 153 hattıyla ya da iletişim butonuna tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.