TEKİRDAĞBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ
TEKİRDAĞBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ
ÇEVRE VE SAĞLIK KOMİSYONU 2021 KOMİSYON RAPORLARI
  • Komisyon Tarihi: 25.03.2021 / Önerge

    Komisyon Konusu : Önerge
    Komisyon : ÇEVRE VE SAĞLIK KOMİSYONU
    Karar Konu : Önerge
    Karar Tarih :

    TALEP:

              Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meclisinin 11 Üyesi tarafından 10.03.2021 tarihinde verilen 10.03.2021 tarih ve 1 sayılı önerge ile Komisyonumuza havale edilen; İlimiz Ergene ilçesi sınırlarında yer alan Karamehmet Mahallesi 148/1, 149/1 ve 150/1 parsellerde yer alan, kurulması istenen PAKOP Plastik Sanayiler Toplu İşyeri Yapı Koop. Projesi hakkında;

              Söz konusu alanın ''İl Çevre Düzeni Planında Tarımsal Niteliği 1. Öncelikli Korunacak Alan'' olması,

              Bölgenin yer altı su besleme alanında yer alması,

              İl Çevre Düzeni Plan Notlarına göre OSB'lerin yeterli doluluğa ulaşmaması gibi sebeplere dayanarak söz konusu projenin uygun olmadığını düşünülmektedir.

              Konunun Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülmesi talep edilmektedir

    KOMİSYON KARARI:

              Talep; Komisyonumuza görüşülmüş olup; İlimiz, Ergene ilçesi, Karamehmet Mahallesi, 148 ada 1 parsel, 149 ada 1 parsel ve 150 ada 1 numaralı parselde kayıtlı taşınmazlar; 24.08.2009 onay tarihli 1/100000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planında, ''Tarım Arazisi'' olarak 22.08.2011 onay tarihli 1/25000 ölçekli Tekirdağ İl Çevre Düzeni Planında, ''Tarımsal Niteliği I. Öncelikli Korunacak Alan'' olarak (EK-1) planlanmış olup, bu taşınmazlar, ''Aşırı Yeraltı Suyu Çekim Alanı''nda ve ''Yeraltı Suyu Besleme Alanı'' içinde almaktadır. Ayrıca söz konusu taşınmazlar Saray Ovası içinde bulunmaktadır.

              1/25.000 ölçekli Tekirdağ İl Çevre Düzeni Planının 3.1.2.1. 'Tarımsal Niteliği I. Öncelikli Korunacak Alanlar’ başlıklı plan notları gereğince; bu alanlar için, " Tarımsal faaliyetin niteliğine göre plan bütünlüğünü ve sürdürülebilirliği etkilemeyecek şekilde, tarımsal faaliyetleri destekleyen ve mevcut 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanun ve Yönetmeliği’nde tanımlanan tarımsal amaçlı yapılar, imara esas bir yola cephesi bulunan parsellerde yapılabilir. Bu tür yapılardan emsale dahil toplam kapalı alanı en fazla 1000 m2’ ye kadar olanlar için imar planı yapma zorunluluğu aranmaz. Tarımsal amaçlı yapılar için; emsal: 0.08, ana faaliyetin yapıldığı bina için en fazla yükseklik: teknolojinin getirdiği yükseklik, diğer yapılar için en fazla yükseklik: 7.5 m (2 kat), çekme mesafeleri: yoldan en az 5 m, komşu parsellerden en az 3 m olarak belirlenmiştir." denilmektedir.

              1/25.000 ölçekli Tekirdağ İl Çevre Düzeni Planının 2.43 numaralı plan notunda '' Sanayi gelişimi mevzuata ve üst ölçekli plan kararlarına uygun olan mevcut planlı sanayi alanları ile sınırlandırılacak ve yeni sanayi yatırım taleplerinin planlı boş sanayi alanlarında yer seçimleri teşvik edilecektir.'' denilmektedir. Ayrıca ilgili mahkeme kararları ile Ergene Havzası’nın su kirliliği, toprak kirliliği, hava kirliliği, yeraltı su seviyesinin düşmesi ve çok nitelikli tarım topraklarının amacı dışında kullanılması gibi büyük çevre sorunlarıyla karşı karşıya olmasına rağmen Tekirdağ il sınırları içerisinde yer alan sanayi alanlarının ve hedeflenen iş gücünün çok fazla olmasının uygun olmadığı ve yeni sanayi alanlarının açılmamasına yönelik mevcut 1/25.000 ölçekli Tekirdağ İl Çevre Düzeni Planı, 2011/1428 Esas Nolu ve 2014/793 Karar Nolu Tekirdağ İdare Mahkemesince; Bilirkişi Raporunun 1, 2, 3, 4/a-b, 5/a, 6/a-b-c, 7/a- b-c-d, 8/a-b, 9/a-b-c, 10/a-b-c-d, 11/a-b-c-d-e kısımları Çevre Düzeni Planlarına Dair Yönetmeliğe ve ilgili mevzuata, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olduğu belirtildiğinden sayılan maddeler yönünden iptal edilmiştir. Bu mahkeme kararına istinaden, 1. derece tarım topraklarında çevreyi olumsuz etkileyecek ve yeraltı suyunu tehdit edecek kararlar alınmasıyla, sanayi ve konut yükü artırılarak çevre kirliliği ve sürdürülebilirliği tehlikeye girmektedir.

              Söz konusu bölge; Ulaş, Karamehmet ve Velimeşe Mahallelerine yakın mesafede bulunduğu ve civarında mevcut OSB alanları olduğundan, proje kapsamında planlanan faaliyetler ile çevreye verilecek atıklar, İlçemizde yoğun biçimde yapılan tarım faaliyetlerini olumsuz etkileyecek ve faaliyetler sonucu çıkacak emisyon ve dumanların çevre yerleşmelere rahatsızlık verebileceği öngörülmektedir. Sınırlarımız içerisinde mevcutta fazla olan sanayi alanlarına yeni sanayi alanlarının eklenmesi hem çevre ve insan sağlığı hem de bahsi geçen mahkeme kararlarına ve plan bütünlüğüne aykırılık teşkil ettiğinden tarafımızca uygun görülmemektedir.

              Karamehmet Mahallesi, 148/1, 149/1 ve 150/1 parsellerde S.S.PAKOP Plastik Sanayiciler Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi tarafından yapılması planlanan PAKOP Plastik İhtisas OSB projesi kapsamındaki faaliyetlerin söz konusu alanda yapılması ve OSB kurulması konusu bahsi geçen olumsuz ve aykırı durumlar ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığının bu hususta 13/01/2016 tarih ve 112 sayılı olumsuz Belediye Meclis Kararının olması nedeniyle Komisyonumuzca uygun bulunmamasına oybirliği ile karar verilmiştir.

     

              Konunun Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülerek karar verilmek üzere iş bu rapor tarafımızdan tanzim ve imza altına alınmıştır.

  • Komisyon Tarihi: 21.06.2021 / Önerge

    Komisyon Konusu : Önerge
    Komisyon : ÇEVRE VE SAĞLIK KOMİSYONU
    Karar Konu : Önerge
    Karar Tarih :

    TALEP:

    Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meclisinin 6 üyesi tarafından 09.06.2021 tarih ve 1 sayılı yazılı önergesi ile Komisyonumuza havale edilen; Marmara Denizinde görülen müsilaj (salya) ile ilgili Çevre ve Sağlık Komisyonumuzca araştırma yapılarak Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülmesi talep edilmektedir.

    KOMİSYON KARARI:

    Talep; Komisyonumuza görüşülmüş olup; Marmara Denizinde görülen müsilaj (deniz salyası) ile ilgili Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığından konu hakkında sunum alınarak Komisyon çalışmalarının devamına oybirliği ile karar verilmiştir.

     

    Konunun Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülerek karar verilmek üzere iş bu rapor tarafımızdan tanzim ve imza altına alınmıştır.

  • Komisyon Tarihi: 19.08.2021 / Önerge

    Komisyon Konusu : Önerge
    Komisyon : ÇEVRE VE SAĞLIK KOMİSYONU
    Karar Konu : Önerge
    Karar Tarih :

    TALEP:

              Marmara Denizinde görülen müsilaj (salya) ile ilgili Çevre ve Sağlık Komisyonumuzca araştırma yapılarak Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülmesi talep edilmektedir.

    KOMİSYON KARARI:

     

              Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meclisinin 6 üyesi tarafından 09.06.2021 tarih ve 1 sayılı yazılı önergesi ile Marmara Denizinde görülen müsilaj (salya) ile ilgili Komisyonumuz araştırma yapılmak üzere Büyükşehir Belediye Meclisince görevlendirilmiştir.

              Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığınca konu hakkında komisyonumuza sunum yapılarak ilimizde sürdürülen çalışmalar ve çalışmalardaki Büyükşehir Belediyemizin üstlendiği hususlar hakkında bilgi alınmıştır.

               Konu hakkında sahada yürütülen çalışmalar komisyonumuz ile daire başkanı ve teknik personel nezaretinde yerinde gözlemlenerek incelenmiş olup;

              Büyükşehir Belediyemizin kiralama yöntemi ile çalıştırdığı deniz süpürgesi marifetiyle müsilaja müdahale edilerek sorunun çözümü sağlanmış olup; Müsilajın olası tekrar görülmesi halinde Büyükşehir Belediyesince tekrar kiralanarak çalışma yürütülmesi Komisyonumuzca oybirliği ile uygun görülmüştür.

     

              Konunun Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülerek karar verilmek üzere iş bu rapor tarafımızdan tanzim ve imza altına alınmıştır.