Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi tarafından Deprem ve Yapısal Tasarım Günü kapsamında organize edilen, “Araştırmadan Uygulamaya Depreme Dirençli Yapılar ve Yenilikçi Güçlendirme Teknolojileri Çalıştayı” Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda geniş çaplı bir katılımla gerçekleştirildi.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin katkı verdiği çalıştaya katılan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, deprem kuşağında yer alan Tekirdağ’da depreme dirençli kent oluşturma adına yapılan çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgiler verirken, bu konuda farkındalık oluşturma çalışmalarının da önemine vurgu yaptı.
CANDAN BAŞKAN: "DEPREM ALANINDAKİ ÇALIŞMALARA HER ZAMAN SONSUZ DESTEK OLACAĞIZ”
Alanında uzman ulusal ve uluslararası düzeyde katılımcıların yer alarak sunum yaptığı ve depreme hazırlık sürecinde yapılması gereken çalışmaların tüm ayrıntıları ile aktarıldığı çalıştayın açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak depreme hazırlık süreci ile birlikte deprem öncesi ve sonrası için önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getirerek, “Tek ve en gerçek gündemimiz deprem. Deprem hem dünyanın hem Türkiye’nin hem de mavi gözlü şehrimiz Tekirdağ’ımızın gerçeği. Bugün burada Deprem ve Yapısal Tasarım Günü kapsamında düzenlenen Araştırmadan Uygulamaya Dirençli Yapılar ve Yenilikçi Güçlendirme Teknolojileri Çalıştayı için bir aradayız. Tabi bu projede bizler de destek olduk, olmaya da devam edeceğiz. Çünkü, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak deprem ve afetlere yönelik her türlü çalışmada sonsuz destek olacağız.
“ASRIN FELAKETİNDE YAŞADIĞIMIZ ACIYI UNUTMAMAMIZ GEREKİYOR”
Türkiye, asrın felaketi dediğimiz depremi yaşayalı çok olmadı. Ben de milletvekilliği dönemimde, deprem bölgesinde görevliydim. Hayatımda böyle bir acı, böyle bir felaket görmedim. Bundan sonra nasıl yaşayacağımı, bu acıyı nasıl unutacağımı düşündüm. Ama insan çok çabuk unutabiliyor. Fakat bizlerin, bu işte sorumluğu olanların, yöneticilerin unutmaması gerekiyor. Bu son felaket, 11 ilimizi etkileyen büyük bir felaketti. Binlerce canımızı kaybettik, binlerce bina yıkıldı. Ailelerin ocakları söndü. Biz bir kez daha gördük ki; deprem öldürmüyor; tedbirsizlik, ihmal, yapılması gerekenleri yapmamak öldürüyor. İşte bu yüzden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, yaşam alanlarımızın güvenliği konusunda hepimize sorumluluk düştüğü bilinciyle yola çıktık. Bunun sadece bireysel tedbirlerle değil; bilimsel, mühendislik çalışmalar ile hep beraber, tüm paydaşların birlikte hareketiyle ancak bu sorumluluğun gereğinin yerine getirilebileceğini gördük ve çalışmalarımıza başladık.
“YAPI STOKLARININ DURUMU VE ZEMİN İNCELEMESİ ÇOK ÖNEMLİ”
Burada önemli olan risklerin belirlenmesi, bertaraf edilmesi, can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi, yapı stoklarımızın ne kadar güvenli olduğuydu. İlimizde Coğrafi Bilgi Sistemi’ne aktarılan binaların yüzde 55’e yakının maalesef 99 yönetmeliğinden önce yapılan binalar olduğunu tespit ettik. Bu her binanın kötü olduğu anlamına gelmiyor. Ben deprem bölgesinde yeni binaların da yıkıldığını gördüm. Ben Malatya’da görevliydim. Zemini uygun olmayan, yıllarca bina yapılmayan yerlere uygun olmayan binaların yapılması sonucu, yeni binaların da yıkıldığını gördüm. Dolayısıyla burada önemli olan yapı stoğumuzun gerçekten güvenli olup olmadığının gözden geçirilmesi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak bununla ilgili hızla afetlere karşı dirençli bir Tekirdağ çalışmalarımıza başladık. Önümüzdeki süreçte bir Deprem Çalıştayı yapmayı planlıyoruz. Yaklaşık 30 bin hektarlık alanda mikro bölgeleme çalışmalarımızı hızlandırdık. Böylelikle çoklu doğal risk haritamızı hazırladık. Zemin sınıflandırmalarını tamamladık. Özellikle yapı risk analizleri çok önemliydi, bunun da yüzde 95’ini tamamladık. İl genelinde yani 6.313 km²’de jeolojik, jeoteknik etüt çalışmalarımızı tamamladık. Afet riski en yüksek olanları hem ilgili kurumlara hem de bakanlığa bildirdik. Bu anlamda 1600 adet binamızın depreme yönelik risk kısmını belirledik.
“BARINMA ALANLARININ ALTYAPISINI DA HAZIRLADIK”
Her ilçeye tamamı 16 adet olan geçici barınma alanlarımızı oluşturduk. Bu alanların oluşturulması çok kıymetli ama bu alanların işlevsel olması bir o kadar daha önemli. Bunu yine deprem bölgesinde gördük; su, yiyecek, gıda, iletişim ve elektriğe ulaşım çok sıkıntılıydı. Dolayısıyla bu barınma alanlarının alt yapısını hazırlamak adına, Süleymanpaşa, Marmaraereğlisi, Şarköy, Çorlu, Muratlı, Hayrabolu ve Malkara ilçelerinde TESKİ tarafından su ve kanalizasyon altyapısı tamamlanmış durumda. Diğer ilçelerimizdeki eksiklikleri de hızla tamamlıyoruz. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak 350 adet Afet Toplanma Alanı belirledik. Bu alanların sayısını da artırıyoruz. Bu alanların hem duyurusunu yapıyoruz hem de numaratajlara QR kodu ekledik. Ayrıca bu alanlara jeneratör, mobil duş ve tuvaletler, mobil aş evi de temin ettik, sayılarını her geçen gün artırmaya çalışıyoruz. Sevgili hocalarımla beraber Kandilli Rasathanesi ile ilgili hizmet binamıza Erken Uyarı Yapısal Alarm Sistemi kuruldu. Deprem Kayıt İstasyonları aktif şekilde çalışıyor. Bu alarm sistemlerini özellikle riskli olan sanayilerimizde, enerji sistemlerinde de yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Tekirdağ genelinde 450 bin yurttaşımıza Deprem Simülasyon Eğitim Tırı’mızda uygulamalı eğitim verdik, bunu artıyoruz. Gönüllü arama kurtarma ekipleri kurduk, sayısı her geçen gün artıyor; 137 kişiye ulaştık. Süleymanpaşa ilçemizde Rasathanemiz tarafından Tsunami Alarm Sistemi kuruldu. 14 uydu telefonu alarak her bir ilçemize bunları dağıtarak iletişim ağımızı güçlendirdik. Bununla ilgili telsiz röle istasyonları kuruldu, ikaz sistemi çalışıyor. Arama kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek donanımlar, kişisel koruyucular, barınma, hijyen noktası olsun, bu noktalarda 25 adet afet konteynerleri temin ederek başta ilçelerimiz olmak üzere, özellikle itfaiye istasyonlarımıza dağıttık.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN TEKDAŞ A.Ş’Yİ KURDUK”
İtfaiye İstasyonlarımızı yenilemeye başladık. Şarköy’deki itfaiye istasyonumuzun temelini attık, Malkara’daki itfaiye istasyonumuzu tamamladık. Bütün ilçelerimizde itfaiye istasyonlarımızı, ekipmanlarımızı yeniliyoruz. Özellikle dar alanlar için müdahale araçları almaya devam ediyoruz. Deprem sonrasında sağlık hizmeti verebilmek, dezenfeksiyonu sağlamak ve bulaşıcı hastalıkları önleyebilmek çok önemli. Veterinerlik hizmetleri de başta olmak üzere eylem planını hazırladık. Bu söylediğimiz her şey için bütçe lazım. Deprem bütçemizi artırmak gerekiyordu, bunu sağladık. Kentsel Dönüşüm Master Planı ile ilgili Süleymanpaşa ilçemizin Altınova mahallesinde çalışmalara başladık. Bunun finansmanını sağlayabilmek, hızlandırabilmek adına TEKDAŞ’ı kurduk. Altınova’da bir bloğumuz bitmek üzere. Üç bloğumuzun projesini de hazırladık. Diğer mahallelerimizde de kentsel dönüşümü sağlayarak daha güvenli, daha dirençli konutlarla hemşerilerimizi buluşturmaya devam edeceğiz. Deprem Kayıp Tahmin Projesi hazırlandı, ilçelerimizin risklerini belirledik. Bu anlamda il afet planlarını ve il risk azaltma planlarını tabi ki revize ediyoruz. Afet Parkları önemli. Açtığımız parkların afet parkı da olması noktasında Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığımız çalışmalar yapıyor. Deprem sonrası suya erişim o kadar zor ki. Kuyularımıza ve terfi istasyonlarımıza jeneratörler koyduk. Özellikle her koşulda çalışabilecek sanayi tipi jeneratörler aldık. En önemlisi rüzgâr enerji sistemleri, güneş enerji sistemleri çevre dostu olması anlamında ve ek kaynak yaratması anlamında kıymetliydi. Bu konuda çalışmalarımızı hızlandırdık. Olası bir afet sonrası için alternatif klorlama sistemleri üzerinde de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kriz yönetim merkezlerimiz çok önemli. TESKİ’nin tüm birimlerini aynı zamanda afet sonrası kriz yönetim merkezi olabilecek şekilde hazırladık.
“AFET KOORDİNASYON MERKEZİMİZİN KURULMASI İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK”
Şunu gururla söylemek isterim ki; Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve TESKİ olarak 66 görevden 25 görevimizi tamamladık. Hızla diğer görevlerimizi de yapmaya devam edeceğiz. Afet Koordinasyon Merkezi çok önemli. Birimlerimizin arasındaki iletişim çok önemli. Bu iletişim ağını güçlendirmek için Tekirdağ Afet Koordinasyon Merkezi’mizin kurulması ile ilgili çalışmalarımıza başladık. Deprem dünyanın, ülkemizin, bölgemizin bir gerçeği. Bunu asla unutmamamız lazım. Özellikle bizim gibi yöneticilerin, sorumluluk sahibi paydaşların bu gerçeği hiç unutmadan çalışması lazım. Biz de olası bir depreme hazır olmak için şehrimizi daha dirençli, daha güvenli hale getirmek için tüm imkânlarımızı seferber edeceğimizi, ettiğimizi, sorumluluğumuzun bilincinde ve farkında olduğumuzu tekrar belirtiyorum. Bu alandaki çalışmalara her zaman sonsuz destek olacağımızı, bu çalışmaların içinde olacağımızı bir kez daha söylüyorum. Sayın Rektörüm, Ahmet Hocam ve Sanayi Odası Başkanımız başta olmak üzere emeği geçen, katkı sunan herkese çok teşekkür ediyorum.” Dedi.
KONUŞMACILAR, ÇALIŞTAYIN ÖNEMİNE VURGU YAPTI
Çalıştayın organizatörlüğünü ve ev sahipliğini yapan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin yaptığı konuşmada, çalıştayın içeriğine ve katılımcıların önemine vurgu yaptı, destek verenlere teşekkür etti ve çalıştayın faydalı olması temennisinde bulundu.
Ulusal Tayvan Üniversitesi'nden Deprem Bilimci Prof. Dr. Keh-Chyuan Tsai tarafından; Dünya genelindeki depreme dirençli yapıların özellikleri, bu yapıların teknik tasarımları, deprem bölgelerindeki bina yapıları ile ilgili bilgiler verilirken Türkiye’de neler yapılmalı bu konusunda da önemli bilgilerin yer aldığı bir sunum gerçekleştirildi.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı’ndan Dr. Ahmet Bal, Deprem ve Yapı Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı İnovasyon süreci ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu.
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Birimi’nden Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik ise, Binaların Yeninden Kullanımında Yenilikçi Güçlendirme Teknolojileri konusunda bir sunum gerçekleştirdi.
Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay da yaptığı konuşmasında, depreme hazırlık sürecinde tüm kurumların ortak bir çalışma yürütmesi gerektiğini dile getirdi ve depreme hazırlık süreci ile ilgili önemli çalışmalar gerçekleştiren Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer’e ve diğer katkı veren kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
Ulusal Tayvan Üniversitesi’nden Deprem Bilimci Prof. Dr. Keh-Chyuan Tsai, sunumunun ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer’e üniversitesinin şapka ve rozetini takdim etti. Ayrıca TNKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin tarafından Başkan Yüceer’e destek ve katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim edildi.
CANDAN BAŞKAN, NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ DEPREM VE YAPI TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ’NDE İNCELEMELERDE BULUNDU
Çalıştayın ardından Namık Kemal Üniversitesi’nde Deprem ve Yapı Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezini ziyaret eden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, burada bazı incelemelerde bulundu. Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin depreme dayanıklı yapılar ve köprüler üzerine sundukları projeleri inceleyen Başkan Yüceer, bu tür çalışmaların, geleceğimizin güvenliği için ne kadar önemli olduğunun altını çizdi.
DEPREM SİMÜLASYON TIRI DA ALANDA YERİNİ ALDI
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Deprem Simülasyon Tırı da Namık Kemal Üniversitesi’nde gerçekleştirilen programda yerini aldı ve üniversite öğrencilerine yönelik faaliyette bulundu.